Helsinki nappasi kiinalaisen lottovoiton – uraauurtava yhteistyö vie Helsinki-infon suoraan miljardin käyttäjän puhelimiin

Helsingin markkinointiyhteistyö digipalvelujätti Tencentin kanssa lisää ainutlaatuisella tavalla pääkaupungin tunnettuutta Kiinassa. Suoraan miljardin käyttäjän puhelimiin päätyvä Helsinki-minisovellus on rakennettu osaksi Tencentin WeChat-palvelua. Yhteistyön kerrannaisvaikutus Helsingin vetovoimaan, matkailuun sekä investointien ja osaajien houkutteluun on merkittävä.

Maailman kahdeksanneksi suurin yritys Tencent ja Helsinki Marketing solmivat yhteistyösopimuksen vuoden 2017 syyskuussa. Yhteistyön tuloksena syntynyt minisovellus lanseerattiin Helsingissä 15. helmikuuta osana kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksia. Palvelu on heti lähes miljardin WeChat-käyttäjän saatavilla.

Helsinki-minisovellus on osa Tencentin omistamaa WeChat-palvelua. WeChat on digitaalinen alusta, jonka kautta käyttäjät hoitavat sosiaalisten suhteiden lisäksi myös arkielämän toimet pankkiasioista ravintolalaskuihin ja matkavarauksiin. Käyttäjät voivat avata Helsinki-minisovelluksen helposti WeChat-haulla tai QR-koodilla.

Helsinki loikkasi kertaheitolla matkailun megatrendien ytimeen

Helsingin kaikkien aikojen merkittävimmän markkinointiyhteistyön ansiosta Suomen pääkaupunki siirtyi matkailutoimijoiden kansainväliseen kärkeen. Helsingillä on samanaikaisesti ainutlaatuinen kanava maailman nopeimmin kasvavaan matkailumarkkinaan ja digitaalisen pioneerin tuotekehitykseen.

Kiinan matkailu kasvaa tällä hetkellä nopeasti. Helsinki on jo nyt nopeimman lentoreitin ja erinomaisten Kiinan lentoyhteyksiensä vuoksi etulyöntiasemassa muihin Euroopan kohteisiin verrattuna. Kiinalaisten rekisteröityjen yöpymisten määrä on yli kaksinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana. Vuoden 2017 ennakkotietojen mukaan kiinalaisten matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi edellisvuodesta 29,3 prosenttia yltäen hieman yli 135 000 yöpymisen.

”Helsingin etulyöntiasema kiinalaisten porttina Eurooppaan on nyt otettu haltuun myös digitaalisesti. Matkailuhaaveet ja -päätökset ovat kaikkialla siirtyneet mobiilialustoille ja digitalisaatio tulee muuttamaan matkailua enemmän kuin osaamme kuvitellakaan. Voittajia ovat ne, jotka ymmärtävät matkailijoiden tarpeet. Tencentin kumppanina Helsinki on edelläkävijä tulevaisuuden palveluiden kehittämisessä”, sanoo Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto.

”Helsingin matkailulla menee muutenkin hyvin ja kasvu on tällä hetkellä nopeampaa kuin naapuripääkaupungeissa. Vuonna 2017 neljän miljoonan rekisteröidyn yöpymisen rajapyykki ylittyi ensimmäistä kertaa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kasvua tuli viime vuonna yhteensä 13 prosenttia”, Laura Aalto jatkaa.

Helsingin avoin data vie digitaalisen matkailun uudelle tasolle

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Zhan Shu, Tencent Governmental Affairs and Tourism Center -yksikön johtaja julkistivat Helsinki-minisovelluksen ensimmäinen vaiheen osana kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksia torstaina 15. helmikuuta.

Ensimmäisessä vaiheessa sovellus sisältää tietoa nähtävyyksistä, palveluista, tapahtumista ja liikkumisesta kaupungissa. Mukana on muun muassa myös 360-panoraamakuvia ja käännöspalvelu. Lähitulevaisuudessa sovellukseen liitetään interaktiivinen kartta paikkatietoineen ja liikkumista helpottavaa joukkoliikennedataa. Tähtäimessä on myös testata WeChat Payn integroimista osaan palveluista. Sovellus palvelee matkaa suunnittelevien lisäksi myös niitä, jotka Helsingissä ollessaan etsivät tekemistä ja tietoa.

Helsingin kaupungin digitaalinen edelläkävijyys ja halukkuus toimia kokeilualustana sai Tencentin valitsemaan Helsingin pilottikaupungiksi uuteen älykkäitä digitaalisia matkailupalveluita kehittävään hankkeeseen. Yhteisenä tavoitteena on rakentaa sovellus joka tuottaa käyttäjille vakuuttavaa, hyödyllistä, ajantasaista ja helposti jaettavaa tietoa. Tencent jatkaa kevään aikana sovelluksen kehittämistyötä yhdessä Helsinki Marketingin ja Ideanin kanssa.

”Helsinki-minisovelluksen sisältö perustuu MyHelsinki.fi-palvelun aitoihin paikallisiin suosituksiin, jotka päivitetään WeChatin palveluun. Seuraavassa vaiheessa testataan mahdollisuutta tuoda Helsinki Marketingin ylläpitämä paikkatietokanta osaksi sovelluksen ja kartan sisältöjä avoimen datan periaatteiden mukaisesti”, toteaa Helsinki Marketingin markkinointiviestintäpäällikkö ja digitaalisesta palvelukehityksestä vastaava Tia Hallanoro.

Yhteistyön kerrannaisvaikutukset ulottuvat kivijalasta investointeihin

Tencent omistaa WeChatin lisäksi muun muassa monia pelialan yrityksiä sekä uutispalveluja. Sen lisäksi, että WeChat palvelu tuo Helsingin miljardin kiinalaisen puhelimiin, Tencent itse aktiivisesti markkinoi käyttäjilleen uutta toiminnallisuutta. Minisovelluksen julkaisu näkyy 400 miljoonan aktiivisen käyttäjän Tencent News -uutispalvelussa ja muun muassa sosiaalisen median vaikuttajien kanavissa. Yhteistyöhön liittyen Helsingissä vieraili jo tammikuun lopulla viisi kiinalaisvaikuttajaa, joilla on yhteensä lähes kymmenen miljoonaa seuraajaa.

”Helsinki-minisovellus on jo nyt herättänyt kiinnostusta kansainvälisissä toimijoissa mediasta investoijiin, kehittäjiin ja osaajiin. Tällä hetkellä on vielä vaikea arvioida sitä arvoa, joka yhteistyöllä kerrannaisvaikutuksineen on koko matkailuelinkeinolle, ja mikä vaikutus on Helsingille. Varmaa on, että yhteistyö tulee hyödyttämään toimijoita kivijalkayrittäjistä matkanjärjestäjiin ja teknologiatoimijoista lentoliikenteeseen”, Laura Aalto kertoo.

Helsinki Marketingin ja Tencentin yhteistyön taustalla on kaupungin pitkäkestoinen Kiina-yhteistyö sekä Helsingin jäsenyys pekingiläisessä World Tourism Cities Federationissa (WTCF). Vuonna 2019 Helsinki isännöi WTCF:n vuosikokousta. Peking ja Helsinki ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 2006. Helsingin ja Kiinan suhdetta on rakentanut myös Finnairin vahva Aasian strategia, jonka ansiosta Helsingistä lennetään Kiinaan tällä hetkellä noin 40 suoraa lentoa viikossa.

Lisätietoja:

Laura Aalto
Helsinki Marketing, toimitusjohtaja
laura.aalto@hel.fi
040 507 9660

Kaari Artemjeff
Helsinki Marketing, markkinointisuunnittelija (Kiina ja Venäjä)
kaari.artemjeff@hel.fi
050 307 0835

Hao Wang
Tencent Governmental Affairs and Tourism Center
jossewang@tencent.com
+86 18601110375

Helsinki WeChat ID: MyHelsinki
www.myhelsinki.fi
http://materialbank.myhelsinki.fi/
Helsinki Marketing on Helsingin kaupungin omistama yhtiö. Helsinki Marketing vastaa Helsingin operatiivisesta kaupunkimarkkinoinnista ja yritysyhteistyöstä. Yhtiö toimii tiiviissä yhteistyössä helsinkiläisten, vierailijoiden, päättäjien ja asiantuntijoiden kanssa.

Kerro verkostollesi!

Tulevia tapahtumia

Congress Network Finland ry
© 2017 Congress Network Finland ry
Y-tunnus: 0221169-6