Photo: Visit Lahti

Lahden MM-kisojen vaikuttavuustutkimuksen ensimmäiset tulokset julki

Sijoitus kaupunkien välisessä rankingissa nousussa

Vuosittainen kansainvälisten urheilutoimijoiden huipputapaaminen SportAccord Convention järjestettiin Tanskassa Aarhusissa. Tapahtuma kerää yhteen kansainvälisiä lajiliittoja, urheilutapahtumien järjestäjiä sekä isäntäkaupunkeja. Osallistujille esiteltiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumatarjontaa, joka luo aivan poikkeuksellisen kokonaisuuden.

– Vuosi 2017 tullaan muistamaan tietysti siitä, että juhlimme 100-vuotista itsenäisyyttä. Kansainvälisesti vuosi näyttäytyy isosti urheilun suurtapahtumien kuten hiihdon- ja taitoluistelun MM-kisojen sekä elokuussa järjestettävän koripallon EM-turnauksen osalta. Näiden lisäksi meillä on useita pienempiä tapahtumia, jotka tuovat oman lisänsä urheilun supervuoteen, hehkuttaa SportAccord Conventionissa puhunut opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen.

Suomessa järjestetyt tapahtumat ovat saaneet kiitosta urheilijoilta, valmentajilta sekä kansainvälisiltä toimijoilta. Viimeksi Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach antoi tapahtumien järjestämisestä positiivista palautetta osallistuessaan taitoluistelun MM-kisoihin Helsingissä.

Lahden sijoitus nousi 17 sijaa eri kaupunkien vertailussa

Lahti2017 MM-kilpailujen vaikuttavuustutkimus toteutetaan yhteistyössä Lahden kaupungin, Lahti Regionin, Suomen Olympiakomitean sekä opetus-ja kulttuuriministeriön kanssa. Vaikuttavuustutkimus toteutetaan Sportcalin toimesta, joka on globaalisti johtava urheilumarkkinoiden tiedon välittäjä. Tehtävä työ on osa Sportcalin Global Sports Impact (GSI)-projektia. Aarhusissa esiteltiin tutkimuksen ensimmäiset tulokset ja kokonaisuus valmistuu kesään mennessä.

– Tämän tason vaikuttavuustutkimus on ensimmäinen, jota Suomessa järjestettävistä tapahtumista on tehty. Jo nyt on selvää, että Lahti2017 menestyi usealla osa-alueella. Näitä olivat mm. Lahden seudun taloudelliset vaikutukset, kisojen ympäristöohjelmat sekä tapahtuman sosiaalinen vaikuttavuus. Julkisuus median välityksellä oli myös erittäin kattavaa, kiteyttää tutkimuksesta vastaava Sportcalin toimitusjohtaja Mike Laflin.

Sportcal julkaisee vuosittain listoja eri maista ja kaupungeista ja niiden sijoituksesta urheilun globaaleilla markkinoilla. Tapahtumat ovat yksi arvioitava mittari vertailussa. Lontoo arvioitiin jälleen kerran kaupunkien ykköseksi ja Yhdysvallat oli ensimmäinen maiden välisessä rankingissa.

– Lahti nousi menestyksekkäiden MM-kisojen vuoksi kaupunkien listalla 17 sijaa ylöspäin ja on nyt ensimmäistä kertaa sadan joukossa. Sijoitus on 86. Ensi vuonna Lahdessa ei ole MM-kisoja, joten säilyttääkseen asemansa tällä listalla kaupungille on tärkeää saada maailmanluokan tapahtumia jatkossakin. Suomi on maiden välisessä kisassa sijalla 21. Tässä ei ole muutosta aikaisempaan, jatkaa Laflin.

– On hienoa, että Sportcal on huomioinut ympäristöohjelmiimme liittyvät panostukset sekä uudentyyppiset työkalut ja konseptit kisakokemuksen rakentamisessa. Näistä olemme itsekin saaneet positiivista palautetta. Odotamme toukokuussa valmistuvaa osa-aluetta, jossa käydään läpi MM-kisojen taloudelliset vaikutukset koko Lahden alueelle, jatka Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman.

Urheilutapahtumien vaikutusten mittaaminen on entistä merkityksellisempää. Hakijakaupungit ja lajiliitot arvioivat jo hakuvaiheessa tapahtumien vaikutuksia aiempaa tarkemmin. Nyt työn alla oleva vaikuttavuustutkimus toimii pilottina tuleville suomalaistapahtumille. Sportcalin tarjoamat työkalut tarjoavat myös uudenlaisen pohjan vaikuttavuuden mittaamisessa ja arvioinnissa.

Lisätietoja
Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman, 040 516 2803
Lahti2017 pääsihteeri Janne Leskinen, 0400 300 930
Olympiakomitean asiantuntija Kati Mälkki, 0400 33 4452

Kerro verkostollesi!

Tulevia tapahtumia

Congress Network Finland ry
© 2017 Congress Network Finland ry
Y-tunnus: 0221169-6