Suomen suurimpiin kuuluva konserttisali JYVÄSKYLÄSSÄ UUDISTUU

Jyväskylän kaupungilta 7,5 miljoonan euron investointi

Keski-Suomen suurimman seminaari- ja konserttisalin remontointi käynnistyi 3.4.2023 messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa. Suomen suurimpiin lukeutuva konserttisali uudistetaan korkeatasoiseksi ja moderniksi kokonaisuudeksi. Jyväskylän Messut investoi äänentoistojärjestelmän nykyaikaistamiseen ja Jyväskylän kaupunki salin muuhun uudistamiseen 7,5 miljoonaa euroa. Konserttisalin akustiikan suunnittelijoina ovat kansainvälisesti arvostetut akustikot Eckhard Kahle ja Henrik Möller.

Paviljongin nykyinen, 1200-paikkainen Wilhelm-sali uudistetaan korkeatasoiseksi ja moderniksi konsertti-, seminaari- ja monikäyttösaliksi. Uudessa salissa tullaan järjestämään laajasti erilaisia tapahtumia, kuten seminaareja, konsertteja ja viihdetapahtumia.

Uudistuksen jälkeen salin parantuneen akustiikan
lisäksi myös ääni-, valo- ja videotekniikka on
päivitetty 2030-luvulle.

− Nykyaikaiset tilat ovat osa ainutlaatuista tapahtumaelämystä. Kolme ravintolaamme remontoitiin viime kesänä viihtyisiksi tiloiksi ja olemme iloisia, että pääsemme uudistamaan nyt myös Keski-Suomen suurimman konserttisalin. Tässä kaupunkilaisille tutussa salissa on koettu mieleenpainuvia ilon ja onnen hetkiä jo kohta 25 vuoden ajan. Uudistuksen jälkeen salin parantuneen akustiikan lisäksi myös ääni-, valo- ja videotekniikka on päivitetty 2030-luvulle, sanoo toimitusjohtaja Juha Rahko Jyväskylän Messuilta.

Sysäyksen salin uudistukselle käynnisti Jyväskylä Sinfonian tuleva muutto Paviljonkiin 1.1.2024. Paviljongista löytyy ensi vuoden alusta lähtien niin Jyväskylä Sinfonian harjoittelu- kuin konserttitila. Salin pääkäyttäjiä ovat Jyväskylä Sinfonia sekä Paviljonkia operoiva Jyväskylän Messut.

−  Remontoitu sali ja muutto Paviljonkiin mahdollistavat Jyväskylä Sinfonian toiminnan laajenemisen, kun työskentely keskittyy yhteen ja samaan tilaan. Akustiikan parantaminen on tärkeä välivaihe omaa, soivaa salia odottaessamme, Jyväskylä Sinfonian viestintä- ja hallintopäällikkö Jenni Hakola toteaa. Lue lisää Jyväskylä Sinfonian tiedotteesta.

− On hienoa saada Jyväskylä Sinfonia saman katon alle. He tuovat upean lisän Paviljongin konsertti- ja viihdetapahtumatarjontaan, Rahko toteaa.

Salia uudistetaan monipuolisesti

Keski-Suomen suurimman konserttisalin remontti käynnistyi 3.4.2023 ja valmistuu 31.8.2023. Uudistettu sali otetaan käyttöön 1.9.2023. Remontin pääurakoitsijana toimii Jalon Rakentajat Oy.

Saliin rakennetaan korkeatasoinen Meyer Constellation
-akustiikka-arkkitehtuuri, jonka suunnitteluun on osallistunut Grammy-palkittu ja
pitkän uran mm. Luciano Pavarottin kanssa 
tehnyt John Pellowe.

Konserttisalin akustiikan suunnittelijoina ovat kansainvälisesti arvostetut saliakustiikan asiantuntijat Eckhard Kahle ja Henrik Möller. Saliin rakennetaan korkeatasoinen Meyer Constellation -akustiikka-arkkitehtuuri, jonka suunnitteluun on osallistunut Grammy-palkittu ja pitkän uran mm. Luciano Pavarottin kanssa tehnyt John Pellowe. Jyväskylä Sinfonia käy testaamassa salin akustiikkaa muutamaan otteeseen syksyn mittaan, jolloin hienosäädöt saadaan kohdilleen.

Uudistusten myötä esiintymislavan koko suurenee 70 neliömetrillä ja samalla lavan pinta uudistuu puupintaiseksi. Viihdekonserteissa ja muissa vastaavissa tuotannoissa esiintymislavalla on käytössä myös nk. black box-toteutus. Salin katto uudistetaan ääntä parantavilla materiaaleilla ja heijastavilla akustisilla pinnoilla.

Myös salin esitystekniikka uusitaan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Lavarakenteiden ripustusmahdollisuudet laajenevat ja salin uusi valkokangas tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää enemmän visuaalisia elementtejä osana konsertti- ja tapahtumaelämyksiä. Samalla uusitaan ääni-, valo- ja videoteknikoiden työtilat salissa ja modernisoidaan artistien takatilat.

Uudistusten myötä salin nykyinen nimi,
Wilhelm-sali, vaihtuu. Uudesta nimestä tullaan
järjestämään avoin nimikilpailu.

Uudistusten myötä salin nykyinen nimi, Wilhelm-sali, vaihtuu. Uudesta nimestä tullaan järjestämään avoin nimikilpailu.
Nykyisestä salista säilytetään sen uniikki muunneltavuus pyörivien yläkatsomoiden osalta. Muunneltava katsomo on harvinaisuus Euroopan salien joukossa.

Paviljongin monipuolinen toiminta tukee Jyväskylän kaupunkistrategian tavoitteita.

− Jyväskylän kaupunkistrategiaan on kirjattu tavoite Jyväskylästä kulttuuritilojen ja kiinnostavien kulttuuriympäristöjen edelläkävijänä, mitä uusi kokonaisuus tukee hienosti.  Paviljonkiin rakentuu remontin ja muuttojen myötä valtakunnallisestikin mielenkiintoa herättävä kulttuuritoimijoiden kokonaisuus, kun Jyväskylä Sinfonian lisäksi myös kaupunginteatteri tulee siirtymään teatteritalon peruskorjauksen ajaksi rikastuttamaan Paviljongin kulttuuritarjontaa syksystä 2024 vuoteen 2026, toteaa Jyväskylän sivistyspalvelujen toimialajohtaja Eino Leisimo.

Lisätietoja:

Jyväskylä Sinfonian viestintä- ja hallintopäällikkö Jenni Hakola, p. 040 064 0109, jenni.hakola[a]jyvaskyla.fi
Jyväskylän Messut Oy:n toimitusjohtaja Juha Rahko, p. 050 049 9964, juha.rahko[a]paviljonki.fi

Kerro verkostollesi!

Tulevia tapahtumia

Congress Network Finland ry
© 2017 Congress Network Finland ry
Y-tunnus: 0221169-6